Ta jägarlicens i grannlandet Norge

Sverige och Norge är lika på så många sätt men också så olika. För att ta jaktlicens i Sverige krävs att man klarar både en teoretisk del och en praktisk del. I Norge tänker man lite olika och låter därför människor genomgå “jegerprøve”, som de kallar det. Det är en teoretisk del som man ska klara och den går att göra både på plats hos någon av de studieförbund vilka arrangerar denngun-1645808_960_720a jägarprövning eller online genom att guida sig rätt på Norges olika officiella hemsidor.

Det gör att den som vill kan i lugn och ro sitta hemma och besvara olika frågor samtidigt som man också lär sig teorin. Att tänka på när man väljer att ta jägarexamen i ett annat land kan vara att de ibland har lite olika syn på vad som gäller när det handlar om djur och natur. Denna teorikurs får du göra när du har fyllt 18 år.

Norge tillåter också att man är med på jakt innan att man fyller 18 år. Från det att du är 14 år får du avlägga själva jägarprövningen och vid godkänt resultat får du följa med den som är äldre och har jägarlicens ut och jaga i skogen. Detta är bra, då man får vara med och lära sig mycket praktiskt på vägen istället för att bara avlägga examen och sedan ge sig ut för att jaga utan att vara så insatt i ämnet.

Viktigt att veta är att man som utländsk medborgare inte kan avlägga examen i Norge för storvilt. Vill man åka till Norge och jaga större djur måste man därför inneha jägarexamen från annat land vilket likställs med denna typ av jakt. Om man innehar det får man lösa jakt-tillstånd och kan på så sätt få jaga. Viktigt också att kolla upp är vad som gäller vid intag av djur och vapen till landet. Det är frågor som bland annat polisen bör kunna ge svar på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *